Wykonanie
Tak, dokładnie –
lody śmietankowe z
wanilią. Za mało w nich
wanilii, by były
waniliowe ;)Składniki:250ml
śmietanki 18%250ml
mleka pełnotłustego0,75dl
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią4
żółtkamleko i
śmietankę wlej do garnuszka i podgrzewaj małym ogniu, aż pojawią się przy brzegach pierwsze bąbelki (nie doprowadzaj do wrzenia!) w misce połącz
żółtka z
cukrem (jednym i drugim ;)bardzo powoli, cały czas mieszając
żółtka, wlej do miski podgrzane
mleko ze
śmietankąprzelej miksturę z powrotem do garnuszka, postaw na małym ogniu i przy pomocy szpatułki mieszaj* do momentu, aż zgęstnieje (po przejechaniu palcem po szpatułce powinien zostać ślad – uważaj, bo będzie gorąca!).wystudź i wstaw do zamrażarki, żeby schłodziła się jeszcze bardziej (na ok 15minut)przelej masę do maszynki do
lodów, włącz na ok 20 minut – jak masa zmieni się w
lody, przełóż je do pojemniczka i wstaw do zamrażarki chociaż na chwilę, żeby stężałySmacznego! :)*mieszaj, jakbyś malował szerokim pędzlem dno garnka – wtedy nic nie powinno przywrzeć**
lody śmietankowe są idealną bazą pod wszelkiego rodzaju
lody – od
owocowych po
czekoladowe i
orzechowe