Wykonanie
Wzrokiem szybko przeleciałam po składnikach i już wiedziałam, że to coś dla mnie. Przepyszne frappuccino. Specjalnie dla tej
kawki zrobiłam
syrop czekoladowy, który zaprezentowałam wczoraj. Polecam bardzo, bardzo :) Przepis z tej stronki.
Składniki : ( na dwie
kawy )filiżanka mocnej
kawy2 kulki
lodów śmietankowych ( dałam
waniliowe )kilka kostek
loduwoda niegazowana ( pominęłam , dałam więcej
mleka )
mleko2 kostki
czekolady ( pominęłam, moja była już wystarczająco słodka )garstka mielonych
orzechów ( u mnie laskowe,mogą być włoskie,
migdały )2 łyżki
adwokatu lub
likieru kawowego ( można pominąć ale myślę, że warto dodać, bo
alkohol dodaje głębi tej
kawce. U mnie
adwokat )3 łyżeczki
cukrusos o smaku tiramisu,
czekoladowy lub
orzechowybita śmietanakakao do dekoracjiDo blendera wlewamy
kawę, niedużą ilością
mleka i
wody( dałam
mleka na oko, jakieś pół szklanki na porcję ). Dodajemy 3 łyżeczki
cukru, sos
czekoladowy, tiramisu lub
orzechowy ( U mnie około 2 łyżek ), zmielone
orzechy,
alkohol, startą
czekoladę. Dokładamy również kostki
lodu ( dodałam je w całości po zmiksowaniu ). Całość miksujemy. Próbujemy czy jest dobrze dosłodzona. Jak mało dosładzamy jak za dużo dolewamy
mleka i
wody.Gotową
kawę przelewamy do wysokich szklanek. Dekorujemy
bitą śmietaną i posypujemy
kakao :)Smacznego :)