Wykonanie
Niby nic, ale jak to "nic" smakuje ;) Idealna
kawka na upały, a przyrządza się ją może z 2 minuty...
Kawę można przygotować w prosty sposób zarówno na bazie
kawy z ekspresu, jak i
kawy rozpuszczalnej albo "fusiastej". Ja mam zepsuty ekspres, więc babcinym sposobem zalałam fusy w szklaneczce i mimo że zlewałam
kawę z wierzchu, to i tak trochę fusów zostało, co widać na fotce ;)
PRZYGOTOWANIE NA BAZIE
KAWY Z EKSPRESU LUB "FUSIASTEJ"Składniki (na 1 porcję):- 100 ml wystudzonej mocnej
kawy dosłodzonej wcześniej do smaku-
mleko (koniecznie zimne z lodówki)- kulka lub kopiasta łyżka ulubionych
lodów- odrobina startej
czekolady do posypania- opcjonalnie:
bita śmietanaPrzygotowanie:1.
Kawę przelewamy do wysokiej szklanki. Dolewamy
mleka do ok. 3/4 jej wysokości.2. Wkładamy do
kawy kulkę
lodów. Opcjonalnie: wykładamy na wierzch łyżkę
bitej śmietany. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.PRZYGOTOWANIE NA BAZIE
KAWY ROZPUSZCZALNEJ:Składniki (na 1 porcję):- łyżeczka ulubionej
kawy rozpuszczalnej-
mleko (koniecznie zimne z lodówki)-
cukier do smaku- kulka lub kopiasta łyżka ulubionych
lodów- odrobina startej
czekolady do posypania- opcjonalnie:
bita śmietanaPrzygotowanie:1.
Kawę zalewamy w szklance odrobiną
mleka, dodajemy
cukier i intensywnie mieszamy, dopóki
kawa i
cukier dobrze się nie rozpuszczą. Dolewamy
mleka do ok. 3/4 wysokości szklanki.2. Wkładamy do
kawy kulkę
lodów i ścieramy na to odrobinę
czekolady. Opcjonalnie przed posypaniem
czekoladą możemy wyłożyć łyżkę
bitej śmietany.Polecam i idę zrobić sobie jeszcze jedną ;)