Tarta tatin z morelami

nazwa

Wykonanie

morele przekrój na połówki i pozbądź się pestek na patelnię (którą możesz wstawić do pieca!) wsyp cukier – podgrzewaj na średnim ogniu, aż zamieni się w karmel (nie mieszaj! możesz tylko ruszać patelnią)
zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło (będzie hałasować i pryskać), wróć na gaz i mieszaj, aż otrzymasz gładką masę
zmniejsz ogień do minimum i ułóż na warstwie karmelu połówki moreli (wnętrzem do dołu), wyłącz gaz
ciasto francuskie rozwałkuj tak, by miało kilka centymetrów większą średnicę niż patelnia
przenieś je na morele – boki delikatnie „wpuść” wzdłuż wewnętrznych brzegów naczynia
natnij wierzch w kilku miejscach, aby para mogła się wydostać i ciasto nie zmieniło się w balon
wstaw do pieca nagrzanego do 200⁰C na ok 20 minut – aż wierzch się zrumieni jak będzie gotowe, wyjmij je z pieca i odstaw na kilka minut (dosłownie kilka, ma być nadal ciepłe)
weź talerz, na którym podasz ciasto (nieco większy niż średnica patelni), połóż na patelni wierzchem do dołu – musisz to teraz odwrócić tak, żeby talerz znalazł się na dole
tarta powinna bez problemu opaść na talerz – jeżeli tak się nie stało, postaw patelnię (bez talerza) na chwilkę na gaz (żeby rozgrzać karmelowy wierzch ciasta, który w tej chwili znajduje się najbliżej dna patelni) i spróbuj jeszcze raz
tartę podaj ciepłą ze śmietaną, crème fraîche lub lodami śmietankowymi
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/08/27/tarta-tatin-z-morelami