ßßß Cookit - przepis na Camembert w cieście i żurawina:)

Camembert w cieście i żurawina:)

nazwa

Wykonanie

„Moja większa połowa” twierdzi, że żurawina mu szkodzi….ciągle tylko słyszę, że te czerwone kulki są niesmaczne i powodują wzdęcia…No to ja pytam „moją większą połowę” co jej nie szkodzi…i nagle dowiaduję się, że…najbardziej sprzyja jego zdrowiu golonka, boczek, tatar, tradycyjne domowe wędliny… ewentualnie do takich dań mogę dodać kiszoną kapustę…chociaż jeśli chodzi już o zasmażaną kapustę, to najkorzystniej wpływa na niego w duecie ze schabowym:) W ogóle jego zdaniem dobre połączenia to podstawa dobrego żywienia…tak więc golonka jest najzdrowsza z piwem, tatar z żołądkową gorzką…zasmażane buraczki z pieczenią… a chrzan może być ewentualnie dodatkiem do boczku:)
No trudno: Faceci są jak pogoda: trzeba zaakceptować, bo nic nie możesz zrobić aby zmienić- t ym zasłyszanym gdzieś powiedzonkiem często się pocieszam…nie popadam w rozpacz a gotuję to, co chcę i tak jak mi się chce….ja lubię żurawinę.
Ponad te czerwone kulki są bardzo zdrowe, zawarty w nich kwas hipuronowy ma działanie antybakteryjne. Żurawina ma też jakieś substancje uniemożliwiające przywieranie bakterii Esherichia coli do tkanek układy moczowego, te substancje wspomagają również niszczenie bakterii H. pylori- odpowiadających za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Tak więc nie tylko ze względu na walory smakowe ale także ze względu na właściwości zdrowotne nie zamierzam rezygnować z tych czerwonych kulek….z dwojga złego wolę już wysłuchiwać utyskiwań „mojej większej połowy” że znowu zafundowałam mu „przeminęło z wiatrem”:)
Składniki:
ser camembert- 4 szt,
ciasto francuskie- 350 g,
żurawina surowa( u mnie mrożona)- ¾ szklanki,
masło- 15-20g
cukier- 3- 4 łyżki,
goździk- 2 szt.
Przygotowanie banalnie proste. Ser owinąć ciastem francuskim i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec około 20-25 minut. W tym czasie rozpuścić masło na patelni i wsypać żurawinę. Dodać zmielone goździki i dusić pod przykryciem około 5 minut. Posłodzić, zdjąć pokrywkę i smażyć kilka minut razem z cukrem, żeby część wody odparowała. Gorący serek podawać razem z ciepłą żurawiną. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/03/camembert-w-ciescie-i-zurawina