Wykonanie
„Moja większa połowa” twierdzi, że
żurawina mu szkodzi….ciągle tylko słyszę, że te czerwone kulki są niesmaczne i powodują wzdęcia…No to ja pytam „moją większą połowę” co jej nie szkodzi…i nagle dowiaduję się, że…najbardziej sprzyja jego zdrowiu
golonka,
boczek, tatar, tradycyjne domowe
wędliny… ewentualnie do takich dań
mogę dodać
kiszoną kapustę…chociaż jeśli chodzi już o zasmażaną
kapustę, to najkorzystniej wpływa na niego w duecie ze
schabowym:) W ogóle jego zdaniem dobre połączenia to podstawa dobrego żywienia…tak więc
golonka jest najzdrowsza z
piwem, tatar z żołądkową gorzką…zasmażane
buraczki z pieczenią… a
chrzan może być ewentualnie dodatkiem do
boczku:)No trudno: Faceci są jak pogoda: trzeba zaakceptować, bo nic nie możesz zrobić aby zmienić- t ym zasłyszanym gdzieś powiedzonkiem często się pocieszam…nie popadam w rozpacz a gotuję to, co chcę i tak jak mi się chce….ja lubię
żurawinę.Ponad te czerwone kulki są bardzo zdrowe, zawarty w nich kwas hipuronowy ma działanie antybakteryjne.
Żurawina ma też jakieś substancje uniemożliwiające przywieranie bakterii Esherichia coli do tkanek układy moczowego, te substancje wspomagają również niszczenie bakterii H. pylori- odpowiadających za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.Tak więc nie tylko ze względu na walory smakowe ale także ze względu na właściwości zdrowotne nie zamierzam rezygnować z tych czerwonych kulek….z dwojga złego wolę już wysłuchiwać utyskiwań „mojej większej połowy” że znowu zafundowałam mu „przeminęło z wiatrem”:)
Składniki:
ser camembert- 4 szt,
ciasto francuskie- 350 g,
żurawina surowa( u mnie mrożona)- ¾ szklanki,
masło- 15-20g
cukier- 3- 4 łyżki,
goździk- 2 szt.Przygotowanie banalnie proste.
Ser owinąć
ciastem francuskim i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec około 20-25 minut. W tym czasie rozpuścić
masło na patelni i wsypać
żurawinę. Dodać zmielone
goździki i dusić pod przykryciem około 5 minut. Posłodzić, zdjąć pokrywkę i smażyć kilka minut razem z
cukrem, żeby część
wody odparowała. Gorący
serek podawać razem z ciepłą
żurawiną. Smacznego.