ßßß
Ta dynia miała akurat zieloną skórkę, ale w naszych zbiorach są też dynie żółte i pomarańczowe- gorzej z określeniem gatunku. Parę lat temu posadziłam obok siebie kilka gatunków i skrzyżowały się… teraz zawsze wysiewam nasiona własnych krzyżówek.Tak więc najbliższy tydzień zapowiada się dyniowo!Wczoraj była moja ulubiona zupa dyniowa z soczewicą( przepis od Ulli). Jest pyszna i polecam ją wszystkim w takim zimowym okresie, gdyż dzięki mieszance przypraw działa silnie rozgrzewająco i pobudzająco.
SKŁADNIKI:150 g – soczewica zielona,150 g szklanki- soczewica brązowa,1 kg – dynia,1 szt- marchew,1 szt pietruszka,1/2 szt- część biała pora,3 łyżki- olej sojowy,2 szt- ząbek czosnku,1 łyżeczka- kumin,1 łyżeczka curry,1 łyżeczka- chilli,1/2 łyżeczki – gałka muszkatołowa,1/2 łyżeczki- imbir mielony,sól do smaku,pieprz do smaku,2 łyżki- mleko kokosowe.W garnku rozgrzać olej. Wrzucić na olej posiekany czosnek, posiekanego pora i soczewicę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać do soczewicy.Doprawić warzywa kuminem, chilli, solą i przez chwilę smażyć razem. Zalać 2 litrami wody i gotować. Oskrobać dynię i pokroić w grubą kostkę. Dołożyć do zupy. Po około 20 minutach doprawić zupę imbirem, curry oraz gałka muszkatołową. Na końcu, gdy dynia będzie już miękka zabielić zupę mlekiem kokosowym.