Wykonanie
A mówiąc swojsko: kartoflanka z
chlebem i
boczkiem :)Tak się składa, że
Małż mój ma straszne długie zęby na zupy. Kiedy dostaje taką na obiad, zawsze jest taki sam komentarz: "Ooo, zupka, super...". Ale są zupy, które zajada, aż trzęsą mu się uszy. I nawet prosi o dokładkę. I to jedna z takich zup.Na około 2 , 5 litra (3-4 porcje)-3
marchewki-1
pietruszka-1
por-1/2 dużego
selera-4-5 dużych
ziemniaków-2 ząbki
czosnku-1/2 łyżeczki
imbiru-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz do smakuPonadto:-3 kromki
pełnoziarnistego pieczywa-6-8 plastrów
boczków (po 2 na porcję)
Marchew,
pietruszkę i
seler obieramy i kroimy na kawałki (wielkość i kształt nie mają znaczenia). Wraz z pokrojonym
porem umieszczamy w garnku, zalewamy
wodą (ok. 2,5l) i gotujemy
wywar. Dodajemy obrane i pokrojone
ziemniaki oraz
czosnek i gotujemy wszystko do miękkości. Blendujemy warzywa dokładnie (można dodatkowo przetrzeć przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek), w razie potrzeby dolewamy trochę
wody. Dodajemy gałkę,
imbir,
sól i
pieprz do smaku i gotujemy chwilkę.Z
chleba przygotowujemy grzanki: kromki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia.Z
boczku przygotowujemy
chipsy. Aby wyszły chrupiące układamy je na suchej patelni i zalewamy
wodą (tyko do przykrycia). Stawiamy na ogniu i czekamy aż
woda wygotuję się całkowicie,
potem jeszcze chwilę podsmażamy.
Smacznego!