Wykonanie
Share the post "Placek z
rabarbarem i
truskawkami / Strawberry rhubarb pie"Dziś przedstawiam kolejny deser z wykorzystaniem sezonowych produktów, czyli
truskawek i
rabarbaru. Przygotowałam z nich słodkie nadzienie
truskawkowo-
rabarbarowe do kruchego ciasta w stylu amerykańskim – wyszło przepyszne! Napiszę tylko tyle- ciasto nie zdążyło wystygnąć:)
Pomimo jego niezaprzeczalnej kaloryczności ze względu na sporą ilość
cukru, starałam się troszkę ulżyć swojemu sumieniu i do produkcji ciasta kruchego użyłam też zdrowej
mąki orkiszowej. Otrzymałam ją od gospodarstwa ekologicznego „Barwy zdrowia”, które z powodzeniem funkcjonuje w moim rodzinnym miasteczku w najzdrowszym rejonie Polski:). Sprawdziła się świetnie, polecam!
Scroll down for recipe in English(8 porcji, forma 26 cm)Składniki na ciasto:250 g
mąki100 g
mąki orkiszowej180 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę2 łyżki
cukru1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej
wody1 małe
jajko, roztrzepane do posmaorawania ciastaSkładniki na nadzienie:300 g
truskawek bez szypułek, pokrojonych w plasterki250 g
rabarbaru, obranego z zewnętrznych błonek i pokrojonego na 1 cm kawałki150 g
cukru trzcinowego2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianejPrzygotowanie:W misce miksera lub blendera (z nakładką do ciast) wymieszaj
mąki z
cukrem, po czym dodaj
masło i miksuj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodaj
jajko i miksuj tylko do momentu utworzenia się jednolitej kuli.Wyłóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię, podziel ciasto na 2 części (jedną trochę mniejszą na wierzch ciasta), zawiń je w folię i umieść na co najmniej 30 minut w lodówce.W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj w misce
rabarbar,
truskawki cukier i
mąkę kukurydzianą.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść głęboką formę do ciasta o średnicy ok 26 cm.Rozwałkuj większy kawałek ciasta na wielkość formy i wyłóż nim spód i boki naczynia, pozostawiając 1 cm krawędzie. Włóż do wnętrza nadzienie i na wierzch wyłóż rozwałkowany drugi kawałek ciasta. Połącz krawędzie obu kawałków ciast i natnij też wierzch, aby w trakcie pieczenia mogła uchodzić para.Wysmaruj ciasto rotrzepanym
jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 50 minut, lub do ładnego zarumienienia.Odstaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem (mi się nie udało:)).Smacznego!
English versionStrawberry rhubarb pie(8 servings, 26 cm pan)Ingredients for the pie crust:250 g all purpose
flour100 g spelt
flour180 g butter, cold, cut into cubes2 tablespoons sugar1 egg , beaten with 2 tablespoons cold water1 small beaten egg for brushing the crustIngredients for the filling:300 g strawberries, hulled and sliced250 g rhubarb, peeled and cuy into 1 cm pieces150 g cane sugar2 tablespoons cornstarchPreparation:Mix together all purpose and spelt
flour with sugar in the blender o stand mixer, add the butter and mix until the mixture resemble coarse meal. Add the egg and mix just until the dough holds together.Turn the dough into a working surface, divide the dough into two, one half a little bigger
than the other, wrap in plastic wrap and refrigerate at least 30 minutes.To prepare the filling, mix the rhubarb, strawberries with sugar and cornstarch.Preheat the oven at 180 degrees. Grease 26 cm pie dish.Roll out the dough for the pie in two discs, with the largest coat the bottom and sides of a pie dish, leaving 1-cm at the edge.
Pour in the filling and cover with the second disc, sealing the edges together.Cut slits in the top, brush with egg and bake for about 50 minutes until the crust is nicely browned and the filling thick and bubbly.Allow to cool completely before serving.Enjoy!
Share the post "Placek z
rabarbarem i
truskawkami / Strawberry rhubarb pie"