ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa z czerwoną soczewicą

Zupa gulaszowa z czerwoną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Gar tej zupy z podanych proporcji będzie zaspakajał wasze głody przez dwa a nawet trzy dni (ale musowo znajdźcie dla niej miejsce w lodówce albo na balkonie). No chyba, że jest Was więcej niż para z dzieckiem, jak to jest w naszym wypadku.
Przy robieniu zup gulaszowych jest pełna swoboda. Możecie wrzucić do niej dowolne warzywa w ulubionych proporcjach, możecie przyprawić, jak Wam się podoba i będzie pysznie (pod warunkiem, że w trakcie robienia będziecie smakować, a nie wrzucać co popadnie). Tej zupy nie robiłam z przepisu tylko z tego, co miałam aktualnie pod ręką. A jako niesiona na fali entuzjazmu blogerka zanotowałam skrzętnie, co wrzuciłam (a nawet zważyłam) – żeby Wam się łatwiej żyło 😛
Podczas „sesji zdjęciowej” miał miejsce mały sabotaż – Głodzilla zaatakował porywając część dekoracji
Składniki :
60 dag wieprzowiny (np.karczku)
4 cebule (30 dag)
2 pietruszki (20 dag)
5 marchewek (35 dag)
1/4 selera korzeniowego (10 dag)
1 czerwona papryka
zielona część pora (około połowy – 5 dag)
15 dag czerwonej soczewicy
przyprawy: 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz
2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
Mięso oczyść i pokrój w dość grubą kostkę, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce i zajmij się warzywami: obierz je i pokrój (seler, paprykę i cebulę w kostkę – nie musisz się starać, może być duża; marchew, pora i pietruszkę na plasterki).
Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj do niej mięso i smaż razem do zrumienienia. Przełóż do sporego garnka i na lekko przestudzoną masę wsyp obie mielone papryki. Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy, następnie zalej wodą (około 2,5 litra) – najlepiej wrzątkiem. Gotuj przez godzinę, po czym wsyp wszystkie warzywa.
Kiedy już mięso będzie miękkie, dodaj do zupy soczewicę. Po maksymalnie 15 minutach będzie już gotowa. Zupę wystarczy doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa zbójecka
Kotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce
Ziemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-gulaszowa-z-czerwona-soczewica