ßßß Cookit - przepis na Sos sabayon (szodon) z truskawkami lub pomidorkami koktajlowymi

Sos sabayon (szodon) z truskawkami lub pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zastosowanie pomidorków koktajlowych w deserze. Przecież biorąc pod uwagę botanikę, to pomidor jest owocem (a dokładnie jagodą). W sezonie, kiedy pomidory są słodkie i pachnące, mogę jeść je kilogramami i cieszą mnie tak samo jak czereśnie czy maliny.
Jeśli już teraz się zastanawiacie, co podać rodzinie na zwieńczenie uroczystego śniadania lub obiadu wielkanocnego, to polecam Wam ten deser. W pewnym sensie, dzięki zawartości jajek, wpisuje się w świąteczną konwencję, lecz jest dużo lżejszy niż babki, keksy i mazurki. A z pomidorkami – bardzo zaskakujący i pyszny! Pomidorki warto kupić kilka dni wcześniej i trzymać je na blacie kuchennym, aby dojrzały i stały się słodsze. Do deseru koniecznie trzeba je pokroić na ćwiartki i pozbawić części nasiennych, bo inaczej sos się rozpłynie. Co do sosu – można przygotować go kilka godzin wcześniej, ale musi stać w lodówce. Owoce dodaje się tuż przed podaniem.
Zmodyfikowałam przepis z książki „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo
Składniki (4 porcje):
4 żółtka z dużych jajek
40 g cukru
120 ml wytrawnego białego wina albo szampana
4 spore truskawki lub 8 pomidorków koktajlowych
Nasamprzód skompletuj metalową lub szklaną miskę i pasujący do jej wielkości garnek, w którym będzie się gotować woda.
Do miski przełóż żółtka i wsyp cukier. Postaw ją na garnku z gotującą się wodą i energicznie ubijaj. Żółtka mają zgęstnieć i stać się jasnożółte. Dopiero gdy osiągną ten stan, wlewaj stopniowo wino. Nie przerywaj ubijania. Powinno to zająć około 10 minut.
Gotowy szodon ma być gęsty i puszysty.
Przełóż sos sabayon do naczynek, w których będziesz go podawać i przyozdób truskawkami lub/i wypestkowanymi ćwiartkami pomidorków koktajlowych.
Related Posts
Babka na winie musującym
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Drożdżowe babeczki z truskawkami
Kisiel truskawkowy
Sos holenderski
Źródło:http://agatagotuje.pl/sos-sabayon-szodon-z-truskawkami-lub-pomidorkami-koktajlowymi