Wykonanie
Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zastosowanie
pomidorków koktajlowych w deserze. Przecież biorąc pod uwagę botanikę, to
pomidor jest
owocem (a dokładnie
jagodą). W sezonie, kiedy
pomidory są słodkie i pachnące,
mogę jeść je kilogramami i cieszą mnie tak samo jak
czereśnie czy
maliny.Jeśli już teraz się zastanawiacie, co podać rodzinie na zwieńczenie uroczystego śniadania lub obiadu wielkanocnego, to polecam Wam ten deser. W pewnym sensie, dzięki zawartości
jajek, wpisuje się w świąteczną konwencję, lecz jest dużo lżejszy niż babki, keksy i mazurki. A z
pomidorkami – bardzo zaskakujący i pyszny!
Pomidorki warto kupić kilka dni wcześniej i trzymać je na blacie kuchennym, aby dojrzały i stały się słodsze. Do deseru koniecznie trzeba je pokroić na ćwiartki i pozbawić części nasiennych, bo inaczej sos się rozpłynie. Co do sosu – można przygotować go kilka godzin wcześniej, ale musi stać w lodówce.
Owoce dodaje się tuż przed podaniem.Zmodyfikowałam przepis z książki „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo
Składniki (4 porcje):4
żółtka z dużych
jajek40 g
cukru120 ml
wytrawnego białego wina albo
szampana4 spore
truskawki lub 8
pomidorków koktajlowychNasamprzód skompletuj metalową lub szklaną miskę i pasujący do jej wielkości garnek, w którym będzie się gotować
woda.Do miski przełóż
żółtka i wsyp
cukier. Postaw ją na garnku z gotującą się
wodą i energicznie ubijaj.
Żółtka mają zgęstnieć i stać się jasnożółte. Dopiero gdy osiągną ten stan, wlewaj stopniowo
wino. Nie przerywaj ubijania. Powinno to zająć około 10 minut.Gotowy szodon ma być gęsty i puszysty.Przełóż sos sabayon do naczynek, w których będziesz go podawać i przyozdób
truskawkami lub/i wypestkowanymi ćwiartkami
pomidorków koktajlowych.
Related PostsBabka na
winie musującymZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Drożdżowe babeczki z
truskawkamiKisiel truskawkowySos holenderski