ßßß
Składniki :125 g masła (82%)120 g miodu gryczanego (lub innego)100 g cukru3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo inki lub kakao)2 łyżki powideł śliwkowych3 łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)2 jaja250 ml mleka 3,2%150 g mąki razowej orkiszowej150 g mąki pszennej (typ 650)Dodatkowo:3-4 łyżki powideł śliwkowychtabliczka gorzkiej czekolady1 łyżeczka masła2 łyżki kremówkiok. 50 g marcepanuW rondelku roztop masło, dodaj miód i cukier. Gdy się połączą, wsyp przyprawę do piernika oraz kawę i rozprowadź w masie powidła śliwkowe. Odstaw do przestygnięcia.W misce rozbełtaj jajka z mlekiem, wlej zawartość rondelka i starannie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z sodą i dokładnie zmiksuj, aby nie było żadnych grudek.Wylej masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki* i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź dla pewności patyczkiem.Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwie części i przełóż powidłami śliwkowymi.W kąpieli wodnej roztop masło i cały czas mieszając, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści, wlej kremówkę i mieszaj do połączenia składników. Za pomocą silikonowego pędzelka nanieś polewę na ciasto.Między dwoma kawałkami folii albo papieru do pieczenia rozwałkuj cienko marcepan. Wytnij foremką dekoracyjne kształty i naklej je na niezastygniętą polewę na cieście.
*o długości dna 22 cmRelated PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremStaropolski piernik dojrzewającyPierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanymBabka na winie musującymWielkanocna babka muślinowa z bakaliami