ßßß
Składniki (4 duże porcje)szkielet (kości i skórki) pozostałe po pieczonej kaczce *2 łodygi selera naciowego1 spora pietruszka2 marchewki1/4 sporego selerabiała część dorodnego pora1 nieduża, nieobrana cebula2 ząbki czosnku (w łupinkach)przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego, 4 cm kawałek imbiru, 1/3 papryczki chili, 3 goździki, 1 gwiazdka anyżu, 2 cm kawałek kory cynamonu, 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, opcjonalnie: 2 łyżki sosu rybnegodo podania:makaron gryczany soba lub sojowy (chiński) lub ryżowy wstążkisezamposiekany szczypiorek lub kolendrapulpecikiResztki kaczki możesz wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180°C na pół godziny, żeby się przypiekły – to pogłębi ich smak.Warzywa umyj. Marchew, pietruszkę i seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Seler naciowy i białą część pora możesz przepołowić.Cebulę i czosnek, jeśli masz taką możliwość, opal na palniku albo na płytce – nabiorą głębszego smaku.Do dużego garnka włóż korpus z kaczki, szyjkę (jeśli masz) i zalej około 1,5 litra zimnej wody (składniki mają być przykryte). Zagotuj, zdejmij szumowiny i dodaj warzywa, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy – gotuj na malutkim ogniu przez dwie godziny.W międzyczasie przygotuj pulpeciki:225 g mięsa mielonego z indyka1,5 łyżki sosu sojowego2 łyżki sezamu1 czubata łyżka bułki tartej1 jajko1 szalotka1/3 łyżeczki imbiru mielonego1/4 drobno posiekanej papryczki chiliWszystkie składniki wymieszaj i uformuj z masy pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego.Po dwóch godzinach przecedź wywar do innego garnka, zagotuj, wrzuć pulpeciki i gotuj przez 5 minut. Następnie posmakuj zupę i dopraw. Jeśli jest taka potrzeba, to rozcieńcz wrzątkiem, bo wywar może być esencjonalny**.Podawaj z wybranym makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę warto posypać szczypiorkiem albo świeżą kolendrą i uprażonym sezamem.


* a także szyjka, jeśli była dołączona do kaczki** gdy gotujesz zupę bez pulpecików, to po 2 godzinach gotowania, przecedź wywar, dopraw go do smaku i serwuj z makaronem.Related Posts„Żydowska penicylina”, czyli rosół z knedlami z macyZupa zbójeckaKorzenna przyprawa do piernikaKeczup pomidorowo-śliwkowyZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi