ßßß
Składniki :kaczka (około 2 kg)4 spore winne jabłkapół dyni Hokkaido200 ml cydruprzyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, suszony i świeży tymianek (albo majeranek)oraz:dyniowe podpłomykiKaczkę umyj, osusz, następnie natrzyj z wierzchu i w środku solą, pieprzem i tymiankiem. Odstaw na kilka godzin w do lodówki (najlepiej na noc).Jabłka podziel na ósemki i pozbaw gniazd nasiennych. Przełóż je do miski, oprósz pieprzem i tymiankiem, wymieszaj. Włóż do kaczki tyle jabłek, ile się zmieści.Pozostałe jabłka zalej cydrem i wymieszaj z pokrojoną w dość dużą kostkę dynią. Odstaw.Kaczkę włóż piersiami do dołu do dużego garnka rzymskiego (namoczonego przez 15 minut w letniej wodzie) albo do gęsiarki lub innego naczynia do pieczenia z pokrywką.Piecz przez 4 godziny w 110°C, następnie zwiększ temperaturę do 170°C, obróć kaczkę piersią do góry i włóż dynię z jabłkami do tłuszczu, który się wytopił. Cydr z marynaty również wlej do naczynia. Piecz jeszcze przez 30-45 minut, aż kaczka się zrumieni.Jabłka i dynię wyłów na głęboki talerz (odlej tłuszcz, który zbierze się na dnie) i zmiksuj na gładkie piure. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie świeżym tymiankiem – podawaj razem z podpłomykami jako dodatek do kaczki.

Related PostsRoladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewkąJabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydremGulasz koźlęcy z dynią