Wykonanie
Parę wpisów temu wspominałam, że wyczaiłam patent na to jak szybko zagnieść kruche ciasto, gdy nie ma się na stanie wypasionego robota kuchennego. Dzięki tłuczkowi do
ziemniaków i misce ta nielubiana przeze mnie czynność została skrócona do minimum i oszczędza mi sprzątania – nie muszę skrobać stolnicy ani obierać rąk z resztek ciasta 😉 Wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu i chwilę się nad nimi popastwić za pomocą tłuczka – jak widać na obrazkach poniżej.Składniki na kruche ciasto:400 g
mąki pszennej250 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia (opcjonalnie)3 łyżki
cukru pudru5
żółtekDo miski przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Wkrój zimne
masło i dodaj
żółtka. Szybko zagnieć ciasto używając do tego tłuczka. W ten sposób
masło się nie rozpuści od ciepła Twoich dłoni, więc
mąka nie rozmięknie i ciasto będzie kruche. Gotowe zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do wychłodzenia albo do zamrażarki. Możesz wykorzystać do dowolnego słodkiego kruchego plackaPiecz przez około 20 minut w temperaturze 190°C
Related Posts„Francuski szef kuchni” Julii
ChildCiasto
marchewkowo-
bananowe bez
jajekChleb pomidorowy na pszennym zakwasieKruche ciasto z pianką i
malinami – bardzo popularne :)Ekstremalnie kruche
ciasteczka chałwowo-
daktylowe