Wykonanie
czwartek, 10 Wrzesień 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Egzotyczne muffinki z
kiwiDelikatne, wilgotne, pachnące
skórką cytrynową i
pomarańczową. Zwieńczone słodkim plasterkiem
kiwi. Rewelacyjne, chyba najlepsze jakie do tej
pory jadłam. Przepis z wygrzebanej w TK Maxx książki „1000 cupcakes recipes”. Polecam przygotowanie tych muffinek w silikonowych foremkach.Składniki (na 12 sztuk):110 g
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia110 g
cukru110 g rozpuszczonego i wystudzonego
masła2
jajkaskórka starta z 1
cytrynyskórka starta z 1
pomarańczy3 dojrzałe
owoce kiwiNa początek rozpuszczamy
masło i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniej więcej półcentymetrowe plasterki.W jednym naczyniu mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka z
masłem i skórkami otartymi z
pomarańczy i
cytryny. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.Na dno każdej foremki kładziemy plasterek
kiwi. Łyżką nakładamy ciasto, nie więcej niż do 1/3 wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy w foremkach na 10-15 minut.Smacznego!