ßßß Cookit - przepis na Peposo, czyli gulasz wołowy po włosku

Peposo, czyli gulasz wołowy po włosku

nazwa

Wykonanie

Peposo jest jednym z tradycyjnych dań toskańskich. Powstało ono w miasteczku Impruneta koło Florencji - po dziś dzień co roku odbywa tam się festiwal peposo. Wymyślili je robotnicy (fornaciai) wrabiający cegły do budowy kopuły florentyńskiej katedry. Jak zatem można się spodziewać, danie jest ogromnie proste (praktycznie robi się samo!) i pożywne, a zarazem bardzo smaczne. Oryginalnie przygotowywano je w piecach do wypalania cegieł - zaczynano rankiem, a kiedy przychodził czas na posiłek, wolno podduszajace się mięso było gotowe. Kopułę katedry zakończono budować w 1436 roku, zatem danie to liczy sobie co najmniej 579 lat - możliwe, że więcej. Nie wiem, jak do Was, ale do mojego zmysłu romantycznego ogromnie przemawia, że mogę spróbować smaków sprzed tylu lat. Dodajćc do tego wspomnienia widoku tej przepięknej katedry, mogę tylko podziękować wszystkim, którzy dbają o przekazywanie tradycyjnych przepisów z pokolenia na pokolenie. Obecnie do peposo dodaje się czasem przecier pomidorowy, co jest niewątpliwie smacznym dodatkiem, jednakże nasi fornaciai zdecydowanie nie mogli ich uzywać, ponieważ pomidory pojawiły się w Europie dopiero w XVIw. Ja osobiście pokusiłam się o dodatek bulionu uznając, że może jakaś litościwa włoska żona mogła wówczas obdarować męża porcją pozostałą z obiadu ;). Jeśli jednak chcecie, można przygotowac danie z samym winem. Część przepisów zaleca dodanie różnych warzyw (jak marchewka, cebula czy seler), część natomiast podaje wersję z samym czosnkiem. Ja zdecydowałam się na samą cebulę, trzymając się możliwie jak najprostszej wersji dania. Przepis na podstawie UnaGattaInCucina oraz MemorieDiAngelina .
1 kg mięsa wołowego na gulasz lub z łopatki wołowej - pokrojonego w kostę ok. 3 cm x 3 cm
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szklanki bulionu*
1 łyżka pieprzu w ziarnach
1,5 łyżeczki szałwii suszonej
1,5 łyżeczki rozmarynu
6 dużych ząbków czosnku, obranych, przeciśniętych
1 duża cebula - obrana, pokrojona w grube pióra
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Mięso, czosnek, przyprawy i cebulę umieszczamy w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Zalewamy winem i bulionem, mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 2 godziny (lub do miękkości mięsa). Danie możemy też ewentualnie przygotować na kuchni, na minimalnym ogniu, dusząc pod przykryciem.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie. Bez pokrywki stawiamy je na kuchni i podgotowyjemy, aż sos odparuje do porzadanej przez nas gęstości. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jak wskazuje nazwa dania (peposo, od wł. słowa " pepe ", czyli pieprz), danie powinno być intensywne w smaku i pieprzne.
Podajemy ze świezym pieczywem (jak tradycyjnie podaje się we Florencji, z pajdą świeżego wiejskiego chleba), z polentą (na zdjęciu, tu kilknij po przepis), ziemniakami lub ryżem.
* Jeśli używamy samego wina, zwiększamy jego ilość do 3 szklanek łącznie i dodajemy sól do smaku.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Peposo-czyli-gulasz-wolowy-po-wlosku.html