ßßß Cookit - przepis na Butter Chicken II, Murgh Makhani, indyjski kurczak maślany

Butter Chicken II, Murgh Makhani, indyjski kurczak maślany

nazwa

Wykonanie

Prezentuję drugi przepis na Butter Chicken, do którego używamy nie udek, a piersi kurczaka. Butter Chicken to popularne danie indyjskie z regionu Punjab. Polecam tę prostą wersję tej smacznej potrawy. Przepis: Sanjay Thumma .
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki naturalnego jogurtu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 puszka siekanych pomidorów
100 ml śmietany
masala:
2 łyżki klarowanego masła
1 duży ząbek czosnku
1 kawałek wielkości wiśni obranego imbiru
1 łyżeczka mielonego cuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasoori methi)
2 łyżki prażonej cebuli
1/2 łyżeczki cukru
chili do smaku
sól do smaku
100 ml wody
1. Filety z piersi kurczaka bardzo lekko rozbić. Pokroić w kostkę i marynować przez 30 min. w jogurcie z solą i chili.
2. W międzyczasie w misce wymieszać siekany czosnek, siekany imbir, cumin, kolendrę, kozieradkę, prażoną cebulę, cukier, chili i sól ze 100 ml wody na pastę.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelni rozpuścić kolejne 2 łyżki masła, dodać mąkę, wymieszać. Dodać przygotowaną pastę przyprawową, czyli masalę. Chwilę (2-3 minuty) smażyć na małym ogniu mieszając, aż przyprawy będą aromatyczne.
Dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego i pomidory. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 15 minut.
Do sosu dodać wcześniej podsmażonego kurczaka. Dusić razem jeszcze ok. 2 minuty, po czym dodać śmietanę.
Pozdawać gorące, z chlebkami typu naan (lub pita), które maczamy w sosie.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/10/Butter-Chicken-II-Murgh-Makhani-indyjski-kurczak.html