Wykonanie
Mój maluch stał się już przedszkolakiem. Dzisiaj kończy 2,5 roku, czas tak strasznie szybko leci, zanim się obejrzę pójdzie do szkoły :) ale
póki co frajdę sprawia mu m.in spędzanie czasu ze mną w kuchni. W niedzielę robiliśmy razem kruche maślane
ciasteczka. Przepis dostałam od Asi, jako że to ulubione
ciasteczka jej córeczki. Mojemu Bartkowi też bardzo zasmakowały, ale największą frajdę miał przy ich wycinaniu i wałkowaniu ciasta.150g
masła300g
mąki50g przesianego
cukru pudruopakowanie
cukru wanilinowego (16g) - ja dałam łyżkę
cukru waniliowego własnej roboty2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoWszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Uformować w kulę i schować do lodówki na minimum 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy
ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach przez max 10 minut, mi kolejne partie piekły się szybciej niż pierwsza.
Ciasteczka są delikatne, kruchutkie i bardzo smaczne. A ile radości przy ich robieniu...