Wykonanie
Odbierasz telefon, a to przyjaciółka, że jest w okolicy i wpadnie za pół godziny. Miło by było czymś poczęstować, prawda? Niektórzy na wypadek wizyty Gości trzymają w domu kilka paczek jakichś
ciastek czy innych przekąsek. U nas z mężem to nie działa – ilekroć nie kupimy na zapas, i tak zjadamy jeszcze tego, ewentualnie kolejnego dnia :) Znalazłam
czekoladę… Ale położyć na
stole talerzyk z kostkami czekolady? Trochę słabo. Zrobiłam więc ekspresowe
ryżowe kulki. Sporo ich wyszło, co absolutnie nie przeszkadzało mężowi. Zabrał sobie kolejnego dnia kilka do pracy na umilenie dnia.
Składniki:200 g prażonego
ryżu (
płatki śniadaniowe)140 g
czekolady mlecznej80 g
czekolady gorzkiejpuszka (510 g) masy kajmakowej200 g
orzeszków ziemnych (bez
soli)łyżka
masłaWykonanie:
Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, dopóki nie nabiorą delikatnego koloru.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekolady z
masłem. Dodajemy masę kajmakową i mieszamy.W dużej misce łączymy ze sobą masę
czekoladowo-kajmakową i
orzechy. Następnie dodajemy prażony
ryż i dokładnie mieszamy.Z masy, dłońmi, formujemy kulki (aby masa nie kleiła się, możemy dłonie delikatnie zwilżyć
wodą).Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i podajemy.Smacznego!