Wykonanie
Szybkie
orzechowe kąski będą doskonałym ratunkiem, kiedy dzwonią goście i mówią, że będą za godzinę, a my właśnie zjedliśmy ostatni kawałek ciasta. Nie dość, że szybkie, to jeszcze się przy nich specjalnie nie napracujemy, nie wymagają praktycznie żadnych zdolności kulinarnych, ani nawet piekarnika.Jeśli ktoś boi się połączenia
czekolady i
soli, do kąsków można użyć orzeszków niesolonych. Ja jednak polecam te z dodatkiem
soli :)Składniki (na około 30 sztuk, w zależności od wielkości):-250g
orzeszków ziemnych solonych-150g
masła-100g
gorzkiej czekolady-50g
czekolady mlecznej-opcjonalnie kolorowe posypki do dekoracjiW rondelku o grubym dnie rozpuszczamy
masło.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rozpuszczonego
masła i dostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy. Do masy wrzucamy orzeszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Lekko stężałą masę wykładamy za pomocą łyżeczki na talerzyk lub tackę formując kąski mniej więcej równej wielkości. Całość można posypać kolorową posypką, wiórkami lub poszatkowanymi
orzechami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!