Wykonanie
Zrobiłam mały skok w bok z
drożdżami, ale wracamy do
żelatyny ;) Zapowiadałam już coś
jabłkowego i kajmakowo-
bananowego, ale jeszcze się wstrzymam ;) Bowiem na prowadzenie wysunął się jogurtownik
kawowy z
wiśniami. Kupując składniki na jogurtownik
migdałowo-
kokosowy zauważyłam na półce
jogurt kawowy i nie mógł mi on wyjść z głowy. Bardzo lubię
kawowe lody, więc od razu pomyślałam, czy dałoby się jakiś sensowny,
kawowy deser na zimno zrobić. Zastanawiałam się z czym połączyć, co dodać, żeby to miało ręce i nogi (zwłaszcza, że mój mąż i
kawa nie są jakimiś najlepszymi przyjaciółmi). I mam!
Kawa + delikatna pianka
czekoladowo – kawowa + przysłowiowa wisienka na torcie ;) Miałam lekkie obawy, ale jak się okazało niepotrzebnie! Wyszło idealnie!
Kawowo, ale nie gorzko,
wiśniowo, ale nie kwaśno. Super! Również dla osób nieprzepadających za
kawą :)

Składniki: na formę o średnicy ok. 23-24 cmJogurtownik:750 g kremowego
jogurtu kawowego, w temperaturze pokojowej330 g
śmietanki kremówki 30%, schłodzonej23 g
żelatyny w proszku450 g
wiśni (waga bez pestek)70 g
cukru pudru, przesianego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPianka
czekoladowo – kawowa:126 g
czekolady deserowej z kawałkami
kawy330 g
śmietanki kremówki 30%Dodatkowo:100 g
biszkoptówWykonanie:Jogurtownik:
Wiśnie wydrążamy.W misce mieszamy ze sobą
jogurt, ekstrakt
waniliowy i przesiany
cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej
wody.4 łyżki masy jogurtowej przekładamy do małego rondelka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej
żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.Następnie dodajemy masę z
żelatyną do pozostałej masy jogurtowej i mieszamy.Schłodzoną kremówkę (330g) ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy jogurtowej i mieszamy.Odkładamy do lodówki na około 15 minut, do lekkiego zgęstnienia. Dodajemy wydrążone
wiśnie i mieszamy.Dno formy wykładamy
biszkoptami. W razie potrzeby, aby lepiej pasowały przycinamy
ciastka.Na
biszkopty wylewamy masę
jogurtową z
wiśniami i przekładamy do lodówki.Pianka
czekoladowo-kawowa:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i studzimy.Schłodzoną kremówkę (330g) ubijamy na sztywno. Do
czekolady dodajemy partiami ubitą
śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy.Gdy wierzch jogurtownika będzie w miarę sztywny wykładamy piankę
czekoladowo-
kawową i wyrównujemy.Ponownie przedkładamy do lodówki do zastygnięcia.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!
