ßßß
Składniki: na formę o średnicy ok. 23-24 cmJogurtownik:750 g kremowego jogurtu kawowego, w temperaturze pokojowej330 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej23 g żelatyny w proszku450 g wiśni (waga bez pestek)70 g cukru pudru, przesianego1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoPianka czekoladowo – kawowa:126 g czekolady deserowej z kawałkami kawy330 g śmietanki kremówki 30%Dodatkowo:100 g biszkoptówWykonanie:Jogurtownik: Wiśnie wydrążamy.W misce mieszamy ze sobą jogurt, ekstrakt waniliowy i przesiany cukier puder.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.4 łyżki masy jogurtowej przekładamy do małego rondelka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.Następnie dodajemy masę z żelatyną do pozostałej masy jogurtowej i mieszamy.Schłodzoną kremówkę (330g) ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy jogurtowej i mieszamy.Odkładamy do lodówki na około 15 minut, do lekkiego zgęstnienia. Dodajemy wydrążone wiśnie i mieszamy.Dno formy wykładamy biszkoptami. W razie potrzeby, aby lepiej pasowały przycinamy ciastka.Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z wiśniami i przekładamy do lodówki.Pianka czekoladowo-kawowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Schłodzoną kremówkę (330g) ubijamy na sztywno. Do czekolady dodajemy partiami ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy.Gdy wierzch jogurtownika będzie w miarę sztywny wykładamy piankę czekoladowo-kawową i wyrównujemy.Ponownie przedkładamy do lodówki do zastygnięcia.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!