Ten przepis nie jest oryginalną recepturą na tort szwarcwaldzki. Powstał z połączenia kilku przepisów i produktów akurat przeze mnie posiadanych. Może być jednak powielany - mówię to z pełną odpowiedzialnością :) Był pyszny - nie za słodki. Idealnie wiśniowy...Składniki:okrągły biszkopt - u mnie biały, ale może być również kakaowy75 + 150ml soku z wiśni75 + 50 ml likieru wiśniowego2 łyżki skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego700 g wiśni osączonych z kompotu750 ml śmietany kremówki4 łyżki cukru pudruwiórki czekoladowe do dekoracjiwiśnie kandyzowane do dekoracjiSposób przygotowania:Biszkopt przetnij na trzy blaty.75 ml soku z wiśni i 75 ml likieru wiśniowego wymieszaj - otrzymasz poncz do nasączenia blatów.150 ml soku z wiśni wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, wanilią i 50 ml likieru i podgrzej. Mieszaj do zgęstnienia - powstanie kisiel. Na koniec dodaj wiśnie, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta, nasącz syropem. Wyłóż na niego połowę masy wisniowej i 1/4 śmietany. Przykryj kolejnym blatem i czynność powtórz. Przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz go. Tort udekoruj z boku i z wierzchu śmietaną, przyozdób wiórkami i wiśniami kandyzowanymi.