ßßß Cookit - przepis na Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

nazwa

Wykonanie

Ten przepis nie jest oryginalną recepturą na tort szwarcwaldzki. Powstał z połączenia kilku przepisów i produktów akurat przeze mnie posiadanych. Może być jednak powielany - mówię to z pełną odpowiedzialnością :) Był pyszny - nie za słodki. Idealnie wiśniowy...
Składniki:
okrągły biszkopt - u mnie biały, ale może być również kakaowy
75 + 150ml soku z wiśni
75 + 50 ml likieru wiśniowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
700 g wiśni osączonych z kompotu
750 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
wiórki czekoladowe do dekoracji
wiśnie kandyzowane do dekoracji
Sposób przygotowania:
Biszkopt przetnij na trzy blaty.
75 ml soku z wiśni i 75 ml likieru wiśniowego wymieszaj - otrzymasz poncz do nasączenia blatów.
150 ml soku z wiśni wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, wanilią i 50 ml likieru i podgrzej. Mieszaj do zgęstnienia - powstanie kisiel. Na koniec dodaj wiśnie, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta, nasącz syropem. Wyłóż na niego połowę masy wisniowej i 1/4 śmietany. Przykryj kolejnym blatem i czynność powtórz. Przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz go. Tort udekoruj z boku i z wierzchu śmietaną, przyozdób wiórkami i wiśniami kandyzowanymi.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/10/tort-szwarcwaldzki.html