Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIciasto
adwokat bez pieczenia
Ze względu na duże ostatnio zainteresowanie
ciastem bez pieczenia..chciałam zaproponować przepis na ciasto
adwokat..Masa może oprócz tego ciasta być także wykorzystywana do przekładani
biszkoptów lub
tortów..Dla mnie połaczenie masy budyniowej z
adwokatem rewelacjaSkładniki:masa adwokatowa700 ml
mleka1 szkl.
cukru1/2
cukru wanilinowego2 i 1/2 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanej3
żółtka200 g miękkiego
masła180 ml
likieru „Adwokat”ponadto:
herbatniki kakaowe ok. 500gSposób wykonania:Połowę
mleka i
cukier zagotowujemy.
Żółtka ucieramy z
cukrem wanilinowym, następnie dodajemy obydwie
mąki i pozostałe
mleko. Wszystko dokładnie zmiksowujemy tak, by nie było grudek. Mieszankę wlewamy na gotujące się
mleko i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy.
Budyń przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.Miękkie
masło ucieramy do białości ,następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.Do masy budyniowej ostrożnie wlewamy
adwokata i cały czas ucierając .Jeżeli ucieramy mikserem możemy na mniejszych obrotach i tylko do połączenia składników.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę
herbatników,można ułożyć 2 lub 3 warstwy.Krem dzielimy na pół. Jedną połowę wykłądamy na pierwszą warstwę
herbatników. Drugą na drugą warstwę .Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy
kakao.Smacznego..Powiązany przepis:Baileys domowy
sałatka gyrosWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy