ßßß Cookit - przepis na chałwowiec bez pieczenia

chałwowiec bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
chałwowiec bez pieczenia
Polecam ciasto chałwowe bez pieczenia ..wymaga trochę zachodu ale efekt jest zniewalający..
Pokaże dokładnie etapy wykonywania ciasta ..
Składniki:
masa
najlepiej 2 porcje budyniu własnej robotyhttp://www.ugotujmycos.pl/budyn-waniliowy/ lub 2 kupne budynie śmietankowe
kostka masła
150 g chałwy
dodatkowo
2 duże paczki herbatników
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki śmietany 30%
1 serek mascarpone
1/2 soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru
wiórki czekoladowe lub 1/2 czekolady startej na tarce
Wykonanie:
Budynie gotujemy według przepisuhttp://www.ugotujmycos.pl/budyn-waniliowy/ lub opakowaniu na torebce. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Masło wyjmujemy nieco wczesniej z lodówki by nie było za twarde jednosześnie nie za miękkie . Masło dokładnie ucieramy ja w makutrze ,ale można mikserem ,jak już jest dobrze utarte dodajemy po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach.
Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki,
przykrywamy cienką warstwą powideł .
Na powidła smarujemy masę chałowej.
Wykładamy herbatniki,
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,dodajemy serek mascarpone ,sok z cytryny i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.rozprowadzamy masę . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi lub startą czekoladą..
Przepis na blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm
Powiązany przepis:
Szyszki z ryżu preparowanego
nalewka pomarańczowa
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/chalwowiec-bez-pieczenia