ßßß Cookit - przepis na barszcz ukraiński na żeberkach

barszcz ukraiński na żeberkach

nazwa

Wykonanie

Home
ZUPY
barszcz ukraiński na żeberkach
Polecam przepis na barszcz ukraiński na żeberkach
Produkty
– pasek żeberek wieprzowych ( ok. 60 dag) lub dwa
– trzy udka z kurczaka
– trzy duże lub cztery mniejsze buraki
– 0,25 dag białej fasolki Jaś
– dwie marchewki
– dwie pietruszki
– kawałek selera
– pół cebuli
– połowa pora
– kawałek białej kapusty
– ząbek, dwa czosnku
– 4 ziemniaki
– łyżka koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki
– pół szklanki kwaśnej śmietany 18% – łyżka mąki
sól ( ok. łyżeczki ), pieprz ( można dodać na talerzu) – 3-4 kulki ziela angielskiego – 2 liście laurowe – zielona pietruszka do posypania
Wykonanie:
Fasolkę namocz na noc lub zagotuj i odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listków laurowych. Mięso zalej zimną wodą (nieco więcej niż tyle, by przykryła mięso, mają się jeszcze tylko zmieścić warzywa) i doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości (ok.1-1,5 godziny). Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz buraków) i przyprawy. Buraki obierz i piecz każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże – przekrój każdy na pół. Po upieczeniu zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Wyjmij z wywaru mięso, jeśli lubisz pływające w zupie mięsne kawałki, pokrój i dodaj z powrotem do garnka. W ilości takiej jak chcesz. Dorzuć też ugotowaną fasolkę i koncentrat pomidorowy lub pogniecione widelcem na kawałki pomidory z puszki. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj łyżkę wywaru. Dodaj do garnka pokrojone buraki, zmniejsz gaz i wlej śmietanę. Sprawdź czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, możesz dodać soku z cytryny. Sprawdź czy jest wystarczająco słona. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ buraki stracą kolor.
Zupa jest przepyszna ale wymaga bardzo duzo pracy
Powiązany przepis:
surówka z kapusty pekińskiej i pora
karkówka z cebulą pieczona w piekarniku
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/barszcz-ukrainski-na-zeberkach