Wykonanie
Kupno dobrej jakościowo
herbaty i jej odpowiednie przechowywanie to dwa pierwsze kroki, aby cieszyć się smakiem tego
napoju. Trzecim, ale za to decydującym, jest zaparzanie. Aby otrzymać jak najlepszy napar, należy ściśle przestrzegać odpowiednich reguł, różnych w zależności od rodzaju
herbaty.
Czas na trochę terorii. Wśród najpopularniejszych gatunków
herbat wyróżniamy: czarną, zieloną, białą, czerwoną, Rooibos (
napój produkowany z rośliny rooibos), Yerba Mate (południowoamerykański odpowiednik czarnej
herbaty). Każdy rodzaj ma swoją specyfikę, o czym powinniśmy pamiętać chcąc wydobyć z niej wszystko co najlepsze. Należy zwracać uwagę na temperaturę
wody, czas parzenia i ilość suszu herbacianego.Jak uzyskać najlepszy napar? Do gotowania używaj tylko zimnej, świeżej
wody. Nie gotuj jej ponownie. Przygotowane w szklance lub filiżance liście zalej
wodą. To ważne, żeby nie robić tego w odwrotnej kolejności czyli nie wsypywać
herbaty do
wody. Dla uzyskania lepszego smaku, zakryj kubek
spodkiem. Po upływie odpowiedniego czasu parzenia, natychmiast wyciągnij torebkę lub liście.Prawidłowa temperatura parzenia
herbaty:
Herbata czarna - temperatura
wody: 96°C, czas zaparzania: ok. 3 min.
Herbata zielona: - temperatura
wody: 65-80°C, czas zaparzania: od 3 do 4 min.
Herbata czerwona: - temperatura
wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 7 min.
Herbata biała: - temperatura
wody: 80-85°C, czas zaparzania: od 7 do 9 min.Rooibos - temperatura
wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 5 min.Yerba Mate - temperatura
wody: 90°C, czas zaparzania: od 4 do 5 min.
Cukier zmienia smak
herbaty. Słodzenie w dużym stopniu zależy od osobistych upodobań, ale znawcy ostrzegają, że w przypadku wysokogatunkowych odmian dodatek
cukru zmienia ich aromat na niekorzyść.
Mleko natomiast nadaje smaku klasycznym czarnym
herbatom, takim jak: Assam, Ceylon czy English Breakfast.
Cytryna pasuje do
herbat chińskich. Zmienia wprawdzie smak, ale za to nie pozbawia cennych składników.