ßßß Cookit - przepis na Jak zaparzyć pyszną herbatę?

Jak zaparzyć pyszną herbatę?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kupno dobrej jakościowo herbaty i jej odpowiednie przechowywanie to dwa pierwsze kroki, aby cieszyć się smakiem tego napoju. Trzecim, ale za to decydującym, jest zaparzanie. Aby otrzymać jak najlepszy napar, należy ściśle przestrzegać odpowiednich reguł, różnych w zależności od rodzaju herbaty.
Czas na trochę terorii. Wśród najpopularniejszych gatunków herbat wyróżniamy: czarną, zieloną, białą, czerwoną, Rooibos (napój produkowany z rośliny rooibos), Yerba Mate (południowoamerykański odpowiednik czarnej herbaty). Każdy rodzaj ma swoją specyfikę, o czym powinniśmy pamiętać chcąc wydobyć z niej wszystko co najlepsze. Należy zwracać uwagę na temperaturę wody, czas parzenia i ilość suszu herbacianego.
Jak uzyskać najlepszy napar? Do gotowania używaj tylko zimnej, świeżej wody. Nie gotuj jej ponownie. Przygotowane w szklance lub filiżance liście zalej wodą. To ważne, żeby nie robić tego w odwrotnej kolejności czyli nie wsypywać herbaty do wody. Dla uzyskania lepszego smaku, zakryj kubek spodkiem. Po upływie odpowiedniego czasu parzenia, natychmiast wyciągnij torebkę lub liście.
Prawidłowa temperatura parzenia herbaty:
Herbata czarna - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: ok. 3 min.
Herbata zielona: - temperatura wody: 65-80°C, czas zaparzania: od 3 do 4 min.
Herbata czerwona: - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 7 min.
Herbata biała: - temperatura wody: 80-85°C, czas zaparzania: od 7 do 9 min.
Rooibos - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 5 min.
Yerba Mate - temperatura wody: 90°C, czas zaparzania: od 4 do 5 min.
Cukier zmienia smak herbaty. Słodzenie w dużym stopniu zależy od osobistych upodobań, ale znawcy ostrzegają, że w przypadku wysokogatunkowych odmian dodatek cukru zmienia ich aromat na niekorzyść. Mleko natomiast nadaje smaku klasycznym czarnym herbatom, takim jak: Assam, Ceylon czy English Breakfast. Cytryna pasuje do herbat chińskich. Zmienia wprawdzie smak, ale za to nie pozbawia cennych składników.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/01/jak-zaparzyc-pyszna-herbate-how-to-brew.html