ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka cytrynowe…

Kruche ciasteczka cytrynowe…

nazwa

Wykonanie

Mgliste poranki, pochmurne popołudnia, długie wieczory… Tak, tak… jesień nadeszła i, jeżeli o mnie chodzi, sezon herbatkowy uważam oficjalnie za rozpoczęty :)
A cóż lepszego do popołudniowej herbatki, niż aromatyczne, cytrynowe ciasteczka z odrobiną cukru pudru ;) Są kruchutkie, ale nie rozpadające się, z mnóstwem skórki cytrynowej, która sprawia, że smakują nieziemsko. Idealne do kubka herbaty :)
Polecam :)
* przepis Pawła Pojawy z książki „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa Agora
Składniki:
120g miękkiego niesolonego masła
120g cukru pudru plus trochę do podsypywania
2 duże żółtka (białka możecie zamrozić i użyć do innego wypieku lub deseru)
skrórka otarta z dwóch cytryn
150g mąki krupczatki
110g mąki ziemniaczanej (może być również kukurydzianej)
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj żółtka oraz skórkę cytrynową i wymieszaj do połączenia.
Wsyp mąkę i zmiksuj na niskich obrotach, aż ciasto będzie jednolite.
Wyłóż ciasto na blat oprószony cukrem pudrem i rozwałkuj na grubość około 5mm. Wykrawaj ciasteczka w dowolnych kształtach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 160°C przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia.
Upieczone pozostaw na blasze przez kilka minut, po czym delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.
Wystudzone oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/09/24/kruche-ciasteczka-cytrynowelemon-shortbread-cookies