Wykonanie
Uwielbiam ciasta, ale przyznam szczerze, że jeszcze większą słabość mam do
ciasteczek. Jeżeli mam wybór, do kubka
kawy zawsze wybiorę
ciasteczko… albo trzy, a najlepiej
siedem :)) Przyznaję bez bicia – jem zdecydowanie za dużo
ciasteczek ;)Wiedeńskie
ciasteczka są dość popularne i można je spotkać w wielu wersjach
smakowych, np.
czekoladowe, z dodatkiem
cynamonu, czy proste
waniliowe. Osobiście najbardziej kojarzę te ostatnie i je właśnie postanowiłam upiec.
Ciasteczka smakują dokładnie tak, jak je sobie wyobrażałam – są kruchutkie, maślane, pyszne. Niewielki dodatek
czekolady dodaje im charakteru i podkreśla wspaniały
maślany posmak, a
wanilia sprawia, że nie są mdłe. Żałuję, że nie upiekłam ich wcześniej, bo uplasowały się w zdecydowanej czołówce najlepszych
ciasteczek, które zdarzyło mi się jeść :)Polecam :)* przepis z „Mum’s Baking Book”, z moimi modyfikacjamiSkładniki na około 12 – 15
ciasteczek:100g miękkiego, niesolonego
masła30g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego110g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
mąki kukurydzianejDodatkowo:około 50g
gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej (użyłam
mlecznej o zawartości
kakao 51%)Wykonanie:Suche składniki przesiej, odłóż.
Masło utrzyj z
cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaj ekstrakt
waniliowy i zmiksuj do połączenia.Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka.Przełóż ciasto do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj podłużne
ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 170°C przez około 10 minut, aż
ciasteczka zarumienią się delikatnie. Po upieczeniu pozostaw na kratce przez 15 minut, zanim przełożysz je na kratkę do całkowitego wystudzenia.Zimne
ciasteczka polej
czekoladą.
Smacznego :)