ßßß Cookit - przepis na Muffiny z bananami i masłem orzechowym/…

Muffiny z bananami i masłem orzechowym/…

nazwa

Wykonanie

Maj kojarzy się przede wszystkim z popularną w Polsce majówką i początkiem sezonu grilowego. My też planujemy zjeść wkrótce pierwszą w tym sezonie kiełbaskę z grila :) A ze rodzina duża i słodko-lubna, samą kiełbasą się nie obejdziemy. Stąd kolejna propozycja na przekąski do zabrania na spacer lub piknik – aromatyczne muffiny z dodatkiem bananów i masła orzechowego.
Muffiny, jak na te małe cudeńka przystało, są nietrudne w przygotowaniu, a do tego doskonale nadają się do piknikowego koszyczka. Nadają się zarówno na deser, jak i w charakterze przekąski dla zabieganych dzieciaczków. Lubią je chyba wszyscy. Te, które dziś z Zuzią upiekłyśmy łączą w sobie dwie rzeczy, które uwielbiam – banany i masło orzechowe. It doesn’t get better than this, jak mawiają Irlandczycy ;)
Gorąco polecam :)
* źródło „Cakes” Rachel Allen (która to książka, jak już zapewne zauważyliście, stała się ostatnio moją ulubioną książką kucharską ;) z niewielkimi modyfikacjami
Składniki na 12 standardowych muffinek:
75g miękkiego niesolonego masła
150g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (crunchy peanut butter)
200g drobnego cukru do wypieków (jeżeli masło orzechowe jest wyczuwalnie słodkie, radzę zmniejszyć ilość do 150g)
2 bardzo dojrzałe banany
4 duże jajka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Banany obierz i rozgnieć na papkę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Mąkę, proszek dopieczenia oraz sól przesiej i odłóż.
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj masło orzechowe oraz rozgniecione banany i ucieraj dalej. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo roztrzepane jajka.
Gdy wszystko będzie już dobrze połączone, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszaj delikatnie.
Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 20 – 25 minut, aż będą zrumienione na wierzchu, a patyczek wbity w środek suchy po wyjęciu.
Studź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/04/30/muffiny-z-bananami-i-maslem-orzechowym