ßßß Cookit - przepis na Nalewka sliwkowa

Nalewka sliwkowa

nazwa

Wykonanie

Przepis na nalewkę (nazywaną też dumnie śliwowicą staropolską :)), pochodzi z książki "Nalewki i wina domowe" . Jak smakuje sześciomiesięczna raczej się nie dowiemy, gdyż śmiem twierdzić, że nie doczeka tak zacnego wieku. Jednak za dwumiesięczną mogę ręczyć, jest wyborna! A może być już tylko lepiej...
2 l śliwek węgierek bez pestek
ew. część pestek
litr spirytusu (96%)
0, 75 l wódki (40%)
3 czubate szklanki cukru
2 szklanki wody źródlanej
Przygotowane owoce pokroić na cienkie paski, włożyć do gąsiora (ew. razem z pestkami), zalać wódką i spirytusem. Naczynie szczelnie zamknąć korkiem lub pergaminem i lnianą ściereczką. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie, dolać ugotowany z wody i cukru, przestudzony syrop. Lekko wstrząsnąć, aby składniki się połączyły, szczelnie zamknąć. Odstawić na tydzień. Następnie przelać przez gęste sito wyłożone bibułą do czystych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na pół roku.
Na zdrowie! :)
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/10/Nalewka.html