Wykonanie
Przepis na
nalewkę (nazywaną też dumnie
śliwowicą staropolską :)), pochodzi z książki "
Nalewki i
wina domowe" . Jak smakuje sześciomiesięczna raczej się nie dowiemy, gdyż śmiem twierdzić, że nie
doczeka tak zacnego wieku. Jednak za dwumiesięczną
mogę ręczyć, jest wyborna! A może być już tylko lepiej...
2 l
śliwek węgierek bez pestekew. część pesteklitr
spirytusu (96%)0, 75 l
wódki (40%)3 czubate szklanki
cukru2 szklanki
wody źródlanejPrzygotowane
owoce pokroić na cienkie paski, włożyć do gąsiora (ew. razem z pestkami), zalać
wódką i
spirytusem. Naczynie szczelnie zamknąć korkiem lub pergaminem i lnianą ściereczką. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie, dolać ugotowany z
wody i
cukru, przestudzony
syrop. Lekko wstrząsnąć, aby składniki się połączyły, szczelnie zamknąć. Odstawić na tydzień. Następnie przelać przez gęste sito wyłożone bibułą do czystych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na pół roku.Na zdrowie! :)