ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ogórki gruntowe
1 l przegotowanej, ostudzonej wody
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku
korzeń chrzanu
pęczek kopru
świeże liście chrzanu oraz wiśni
Sposób przygotowania :
W wyparzonym słoju układamy świeże liście chrzanu oraz wiśni, czosnek, koper i korzeń chrzanu. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie układamy dość ciasno w słoju. Z wody i soli zalewę, którą wypełniamy zawartość słoika tak, aby wszystkie ogórki były pod powierzchnią zalewy. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w mało nasłonecznione miejsce. Po trzech dniach powinny być gotowe. Jeśli zostawimy je na dłużej z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone.
PS. Te przygotowane wczoraj ogórki przydadzą się w weekend do sałatki z młodych ziemniaków
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://appetiteforlife.blog.pl/2014/07/09/ogorki-malosolne