ßßß Cookit - przepis na ogórki małosolne

ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Najlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.
składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg)
1 kg ogórków - lubię drobne
pęk kopru
1/2 główki czosnku - obrane
kawałek laski chrzanu - obrany i pokrojony
sól niejodowana - 2 łyżki na litr wody
opcjonalnie liście chrzanu i wiśni
przygotowanie
W odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian - koper , ogórki , czosnek chrzan, znowu koper , ogórki , czosnek chrzan , na wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień.
słoiki
Ogórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan i czosnek , zalewam gorącą zalewą i niezbyt mocno zakręcam Po 2 dniach gdy ogórki już tak nie buzują i płyn się nie wylewa - dokręcam zakrętki. Nie pasteryzuję . Na 1 słoik wchodzi mniej więcej 0,5 kg drobnych ogórków
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/10/ogorki-maosolne.html