ßßß Cookit - przepis na Zobacz wpisy

Zobacz wpisy

nazwa

Wykonanie

Kostka piernikowa domino to moje ulubione pierniczki zaraz po L ekbuchen, które prezentowałam Wam w zeszłym roku.
Kostka piernikowa domino jak sama nazwa wskazuje to kosteczki piernikowe przełożone marcepanem i pyszną konfiturą morelową oblane czekoladą. Pierniczki są na jeden, dwa kęsy. Bardzo aromatyczne i piernikowe.
Gorąco polecam!!
Kostka piernikowa domino
120g miodu
1 łyżka brązowego cukru
60g masła
1 jajo
150g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (tutaj)
słoiczek dżemu morelowego
1 galaretka morelowa
masa marcepanowa
dodatkowo:
glazura czekoladowa lub czekolada roztopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju w proporcji 120g czekolady i 1 łyżka oleju
W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, cukier, masło i podgrzewać do rozpuszczenia się składników.
Mieszankę lekko przestudzić.
Mąkę, sodę, kakao i przyprawę przesiać, dodać do nich jajko i ciepłą mieszankę – całość zmiksować.
Formę o wymiarach 23x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić ciasto, wyrównać i piec 15 -20minut w temperaturze 175°C.
Upieczony i ostudzony piernik przekroić na 3 części a następnie każdą z nich wzdłuż na połowę.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wymieszać z dżemem morelowym – odstawić do lekkiego stężenia.
Połowę tężejącej pomady morelowej wyłożyć na dolny blat piernikowy.
Masę marcepanową rozwałkować (podsypując cukrem pudrem) na wielkość blatu piernikowego.
Na pomadę morelową wyłożyć rozwałkowany marcepan.
Na marcepan wyłożyć drugą połowę pomady morelowej, którą przykryć blatem piernikowym.
Całość odstawić do lodówki na noc.
Po tym czasie placek pokroić na kwadraty.
Piernikowe kwadraty nabijać na patyczki do szaszłyków i zanurzać w polewie czekoladowej – odkładać do zastygnięcia i odcieknięcia na kratkę.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/kostka-piernikowa-domino