ßßß
Przepis na makaron z łososiem, twardym serem oraz serem mozzarella Zapiekanka makaronowa. Jeżeli lubicie makaron, a nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie – spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania wynosi ok 25 minut.Składniki:300 gram makaronu penne (rurki) [gotujemy go al dente]150 g wędzonego łososia [kroimy go na małe, podłużne kawałki)100 g tartego sera [najlepiej twardego]kulka mozzarelli[mozzarellę kroimy w drobną kostkę]100 ml kremowej śmietanki 30%Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka, bazylia.Sposób przygotowania:Makaron gotujemy zgodnie z wytycznymi z opakowania – al dente, ok. 7 minut.Połowę odcedzonego makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego.Posypujemy makaron: ok. 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i pół łyżeczki słodkiej papryki.Łososia pokrojonego w paski wykładamy na makaron.Posypujemy łososia pieprzem.Przykrywamy go drugą połową makaronu.W miseczce mieszamy ze sobą sery oraz śmietanę. Przyprawiamy delikatnie bazylią (najlepiej świeżymi listkami)Serowo-śmietanową masę wykładamy na makaron i delikatnie ruszamy makaronem, żeby część masy opadła na dolną warstwę makaronu. Wierzch przyprawiamy odrobioną słodkiej papryki.Wkładamy makaron do piekarnika i bez przykrycia pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.Wyciągamy na chwilę makaron, mieszamy delikatnie całość oraz oprószamy niewielką ilością tartego, twardego sera. Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, tak żeby ser delikatnie się zarumienił.Smacznego!