Wykonanie
Makaron z
łososiem . Prosty i pyszny sposób na obiad z
wędzonym łososiem.
Sok z limonki sprawia, że nasze danie ma orzeźwiający smak. Rozpływa się w ustach!Składniki:
makaron pennełosoś wędzonyśmietana 30%ser (jaki tylko chcecie, ja stosuję żółty, czasem też
mozzarellę)
pieprz cayenneświeża
bazylialimonkiSposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.W międzyczasie ścieramy
ser, mieszamy go z
przyprawą cayenne (ostrożnie, jest ostra!).Na dno naczynia układamy
makaron, na niego połowę
sera z
śmietaną, następnie
łosoś, znowu
makaron i reszta
sera z
śmietaną.Możemy jeszcze zetrzeć trochę
sera na górę.Wkładamy do nagrzanego piekarnika, nigdy nie wiem na jaką temperaturę i na jaki czas, robię to intuicyjnie – widzę, że
ser się roztopił i ładnie to wszystko wygląda – wyciągam, ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.Do smaku dodaję liście
bazylii i
soku z limonki, który w połączeniu z
łososiem jest niesamowity.
Makaron z
łososiem gotowy! Smacznego :-)