ßßß
Składniki:3 jajka1 żółtko130g cukru kryształu150g margaryny „Kasia”5 opakowań kisielu cytrynowego250g maki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Margarynę roztapiamy w rondlu i pozostawiamy do ostudzenia.Blachę do pieczenia ustawiamy na najniższej szynie piekarnika, który rozgrzewamy do 170 0 C.Jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.W osobnej misce mieszamy mąkę, kisiele i proszek do pieczenia, które następnie przesiewamy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Dalej mieszając, powoli dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę.Formę do baranka dokładnie smarujemy margaryną i napełniamy ciastem. Nie napełniamy formy po sam brzeg, ciasto urośnie podczas pieczenia. Z pozostałego ciasta możemy wykonać babeczki.Baranka pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez około 40 – 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.Po wyjęciu baranka z formy, w razie potrzeby ścinamy kawałek ciasta tak, aby baranka można było postawić.Dekorujemy według uznania.Smacznego!
Babeczki, które wykonałam z pozostałego ciasta