Wykonanie
Dzisiaj miałam problem, jakie
mięso kupić? Jakoś nic nie przychodziło mi do głowy. Wtedy mój mąż, stojąc w kolejce, krzyknął „żeberka”. W myślach powiedziałam „o nie” ale cóż było robić.
Żeberka ostatecznie znalazły się na naszym
stole. Ale żeby było bardziej po mojemu w wersji amerykańskiej z
sosem barbecue i Coca Colą.Składniki40 dag
żeberekpół szklanki
sosu barbecue lub meksykańskipół puszki Coca – Coli
przyprawy: pierz,
sóloliwaWykonanie
Żeberka nasmarować
solą i
pieprzem. Przygotować sos: połączyć
sos barbecu i Coca Colę.
Żeberka włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem. Piec 2 godziny w temperaturze 160 stopni pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę i zrumienić
żeberka. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i
sałatką.