Jabłecznik z galaretką na biszkoptach to moje ulubione ciasto. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające, nie bardzo słodkie no i przede wszystkim mega proste do zrobienia. To najlepsza propozycja do porannej kawy.Składniki:paczka biszkoptów2 kg jabłek2 galaretki najlepiej cytrynoweśmietana kremówka 0,5 lcukier waniliowydo posypania: kakao i kawaWykonanie:Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki. Do garnka wlewamy odrobinkę wody i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy około pół godziny aż jabłka rozmiękną i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy galaretki. Energicznie mieszamy aż galaretki całkowicie się rozpuszczą. Jabłka z galaretką pozostawiamy do ostygnięcia.Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy.Formę wykładamy biszkoptami. Na biszkopty rozkładamy warstwę jabłek z galaretką i następnie bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy kakao i kawą. Najlepiej jest zostawić ciasto na co najmniej 4 godziny w lodówce.