Wykonanie
Jajka jeść czy nie jeść? Odwieczne pytanie, które na przełomie lat otrzymało mnóstwo odpowiedzi wskazujących raczej na negatywne skutki spożycia zbyt dużej ilości jaj. „Nie jedz
jajka bo cholesterol Ci skoczy” takie stwierdzenie z pewnością każdy z Was słyszał choć raz. A jak to naprawdę jest z tym cholesterolem z jajek? Czy
jajka nam szkodzą? Czy trzeba ograniczać ich ilość? No to może po kolei, cholesterol w naszym organizmie możemy podzielić na cholesterol HDL czyli tzw. dobry cholesterol oraz LDL czyli zły cholesterol. W potocznym rozumieniu mocno utarło się stwierdzenie, że cholesterol jest zły i należy go unikać, koniec i kropka. Rzadko jednak wspomina się, że cholesterol, który dostarczamy z pożywieniem sam w sobie nie jest ani dobry ani zły . Nasz zniesławiony cholesterol dopiero w
krwi staje się tym dobrym (HDL) lub złym (LDL) a odpowiedzialne są za to nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, które dostarczamy z pożywieniem.
Dla przykładu podam, że
jajko posiada zaledwie 0,1g nasyconych kwasów tłuszczowych, najwięcej znajdziemy ich w tłustych mięsach i ich przetworach, natomiast tłuszcze trans w utwardzonych margarynach, batonach i innych wyrobach cukierniczych. Warto też wspomnieć, że 75% cholesterolu, który posiadamy wytwarza nasz organizm samodzielnie. Cholesterol jest związkiem endogennym wytwarzanym wewnątrz organizmu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada
między innymi za syntezę witaminy D, hormonów, kwasów żółciowych, które uczestniczą w trawieniu tłuszczu a także jest składnikiem budulcowym błon komórkowych. Zatem jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachodzących w nim procesów. Ile cholesterolu ma jajko? Aż 0,3 % a do tego zawiera w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych.
Jajko to przede wszystkim:dobrze przyswajalne źródło
białka, które zostało uznane za wzorzec do wyliczania proporcji aminokwasów w produktach spożywczychźródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A,D,E,K oraz B2 i B12
jajko bogate jest w fosfolipidy m.in lecytynę, tłuszcz potrzebny do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego oraz zawiera kwasy omega 3fosfolipidy zawarte w
jajku odpowiadają za zmniejszanie odkładania się cholesterolu we
krwijajko to również cholina, która jest potrzebna w naszym organizmie m.in do regeneracji wątrobyźródło witamin i składników odżywczych,
jajka nie dostarczają jedynie witaminy C 😉
Także gdy przyjrzeć się bliżej
jajka, którymi straszą nas całe życie i przestrzegają przed ich nadmiernym spożyciem, w zasadzie dają nam więcej dobrego niż złego. Cały czas prowadzone są badania nad wartością odżywczą
jajka, ale już sam fakt dużej przewagi tłuszczy a dokładnie mówiąc fosfolipidów (ok 10-20%), których zadaniem jest zmniejszanie odkładania cholesterolu, do dostarczanego z
jajka cholesterolu (ok. 0,3%)
mówi sam za siebie. Poza tym
jajko dostarcza nam wszystkich najważniejszych aminokwasów, które potrzebne są do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. I oczywiście ważne dla nas kwasy omega 3, których dostarczamy zbyt mało w naszej diecie, a o których warto pamiętać, bo robią dużo dobrego w naszym organizmie.Zatem jeśli tolerujemy
jajka nie ma przeciwwskazań aby ich unikać, czy jakoś szczególnie redukować ich ilość w diecie zwłaszcza podpierając się
mitem cholesterolowej bomby. To co na kolację
jajko na miękko czy w koszulce?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...