Wykonanie
W moim rodzinnym domu rzadko przygotowywało się
mięsa na słodko. Sama przez dłuższy czas z dystansem podchodziłam do słodko-wytrawnego połączenia smaków, aż do momentu gdy zakochałam się w połączeniu
kurczaka z
ananasem, duet idealny! Postanowiłam pójść o krok dalej i wypróbować
schab ze
śliwką, sprawdził się, więc w tym roku zamierzam przekonać rodzinę do jego smaku. Mam nadzieję, że im również posmakuje.A Wy lubicie
mięsa na słodko? Wszystkich poszukujących nowych świątecznych smaków zapraszam po przepis na
schab ze
śliwką.Składniki:
Schab bez kości ok 1 kg
Śliwki suszone ok 200g
Musztarda 2 łyżkiMarynata:
bazylia suszona 1 łyżeczka,
majeranek 1 łyżeczka, 3 ząbki
czosnku,
rozmaryn 0,5 łyżeczki,
czarnuszka 0,5 łyżeczki,
sól ziołowa 1 łyżka,
pieprz 1łyżeczka,
olek rzepakowy 2 łyżkiSposób przygotowania:
Schab myjemy i osuszamy. Za pomocą noża z długim ostrzem robimy w środku
schabu nacięcie, lekko obracamy ostrze dookoła tak by powiększyć nacięcie. Zazwyczaj staram się aby ostrzem nie przebić na wylot
mięsa, ułatwia mi to późniejsze faszerowanie
schabu. Tak przygotowany tunel dokładnie smaruje
musztardą i nadziewam obficie
śliwkami suszonymi. W oddzielnej miseczce łączę ze sobą po łyżeczce suszonej
bazylii i
majeranku do tego łyżka
soli najlepiej
ziołowej, po 0,5 łyżeczki
rozmarynu i
czarnuszki (opcjonalnie). Dodaje 3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 2 łyżki
oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszam i tak przygotowaną marynatą nacieram
schab.
Schab ze
śliwką pakujemy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki
wody i pieczemy
mięso w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny pod przykryciem. Po 40 minutach zdejmujemy pokrywkę a powstałym sosem podlewamy
schab aby nie był zbyt spieczony i suchy z wierzchu (czynność tą powtarzamy co 15-20 minut). W razie potrzeby możemy dolać więcej
wody.
Schab ze
śliwką możemy podać na ciepło jako pieczeń na świąteczny obiad lub wystudzić i zjadać na kanapce w formie domowej, pysznej
wędliny. Lekko słodkawy, soczysty
schab ze
śliwką będzie świetną alternatywą dla kupnych
wędlin a także znakomitym urozmaiceniem świątecznego obiadu. Jeśli niekoniecznie odpowiada Wam
mięso na słodko polecam Wam przepis na pieczoną
łopatkę na święta.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...