ßßß
Składniki1kg jabłek ( użyłam szarej renety )2 galaretki cytrynowe1 szklanka cukru2 łyżeczki żelatynyMasa śmietanowa0,5 litra śmietany 30%4 łyżeczki żelatynycukier puder do smakupół łyżeczki wanilii1/2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatynyKilka podłużnych biszkoptówSposób przygotowaniaJabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, usmażyć, do gorących wsypać galaretki, cukier i żelatynę, dokładnie wymieszać odstawić. Jabłka można dosłodzić. Na lnianej ściereczce rozłożyć folię spożywczą, rozłożyć tężejące jabłka, uformować prostokąt. Śmietanę ubić, dodać cukier puder do smaku i wanilię. Żelatynę rozpuścić, wystudzić dodać do ubitej śmietany cały czas miksując, ubitą śmietanę rozłożyć na jabłka. Biszkopty ułożyć na krótszym końcu prostokąta, łapiąc za folię ostrożnie zwijać roladę. Gotową roladę włożyć do lodówki najlepiej na noc. Podawać z lodami waniliowymi.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab