ßßß Cookit - przepis na Kolorowy przekładaniec

Kolorowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Placek trochę pracochłonny ale bardzo smaczny
Ciasto 1
10 dkg. margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 dkg. mielonych orzechów włoskich
Ciasto 2
Wszystkie składniki takie same jak w placku 1, tylko dodać 2 łyżki kakao.
Ciasto 3
Składniki takie same jak ciasto 1, 2 tylko zostawić bez dodatków
Masa
30 dkg. cukru
1/2 szkl. mleka
4 łyżki kakao
25 dkg. masła
galaretka zielona
galaretka czerwona
Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, porcjami dodawać do utartej margaryny na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Pozostałe placki zrobić tak samo w drugim dodając kakao a trzeci zostawić bez dodatków. Przelać do formy o wymiarach 38-22cm. Piec około 30-35 minut w temp. około 180 *C.
WYKONANIE MASY: Cukier, mleko i kakao wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy co jakiś czas mieszając, po wystudzeniu masa powinna mieć konsystencje ciągnącej krówki. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę. Galaretki rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu (ja zmniejszyłam trochę ilość wody).
PRZEŁOŻENIE PLACKA: placek orzechowy połowa masy, galaretka zielona, placek bez dodatków, masa, galaretka czerwona, placek z kakao, placek można polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/kolorowy-przekladaniec