Wykonanie
Składniki1 kg.
mąki10 dkg
drożdży1 szklanka
mlekapół szklanki
cukrucukier waniliowypół łyżeczki
soli2
jaja3
żółtkapół szklanki roztopionego
masłamarmoladaSposób przygotowania
Mleko lekko podgrzać, dodać
drożdże, dwie łyżki
cukru i trochę
mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników, chwile wyrabiać, ponownie odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto wyrośnie robić bułeczki, można nadziewać
marmoladą albo robić puste i podawać z sosem i
mięsem.Gotowe bułeczki układać w naczyniu do gotowania na parze i parować każdą porcję 10-15 minut, każdą porcję bułeczek robić tuż przed położeniem na garnek. Zamiast gotowego naczynia można użyć garnka wypełnionego do połowy
wodą, zawiązać na nim lnianą ściereczkę i przykryć miską wielkości garnka.Bułeczki na słodko czyli z
marmoladą czy
dżemem podajemy z sosem, pół szklanki
mleka gotujemy z pół szklanki
cukru do momentu aż zacznie gęstnieć.