ßßß
Składniki1/2 kg. mąki3/4 szklanki cukru pudru30 dkg. margaryny3 żółtka surowe6 żółtek gotowanych4 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki śmietanycukier waniliowy1 i 1/2 kg. jabłekłyżeczka masłacukier do smakugalaretka cytrynowa2 łyżki bułki tartej25 dkg. bakalii ( rodzynki , suszone ananasy , morele )Sposób przygotowaniaMargarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodawać surowe żółtka i żółtka ugotowane wcześniej przetarte przez sitko. Całość dobrze utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę.Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką delikatnie wyrobić, podzielić na 2 części. Jabłka obrać, pokroić dodać masło, 3 łyżki wody dusić pod przykryciem.Pod koniec dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać, dodać bułkę tartą i bakalie. Do przygotowanej formy przełożyć jedną część ciasta, rozprowadzić masę jabłkową. Z drugiej części ciasta formować wałeczki i przykryć wierzch ciasta tworząc kratkę. Piec około 45 minut w temp. 180 *C
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab