Wykonanie
Idealne dane na upalne dni. Lekki i bardzo smaczny
makaron z
kurczakiem i
fasolką szparagową. Dodatkowego komentarza nie trzeba, bo proste i szybkie gotowanie to podstawa.
Składniki:-
pierś z kurczaka pokrojona w cienkie plasterki- 2 ząbki
czosnku-
sól pieprz- 250 g
makaronu (u mnie tagliatelle)- 200 g
młodej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami- starty
parmezan do posypania-
bazylia do dekoracji-
śmietanaPrzygotowanie:1.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy
oliwę z oliwek i
czosnek w misce, doprawiamy
solą,
pieprzem i mieszamy.2.
Fasolkę myjemy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z osoloną
wodą i gotujemy, aż będzie miękka.3.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu następnie odcedzamy.4. W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy
olej iwrzucamy kawałki
kurczaka. Obsmażamy, aż się zarumieni.5. Ugotowany
makaron łączymy razem z
fasolką i
kurczakiem. Dodajemy ok. 3 łyżek
śmietany,starty
parmezan, doprawiamy ulubionymi
ziołami u mnie była to
bazylia.6. Gotowe danie rozkładamy na talerze, posypujemy jeszcze wierzch obficie
parmezanem i dekorujemy listkami
bazylii.S M A C Z N E G O ! ! !