Wykonanie
O tych rurkach słyszałam już kilka
razy, ale dopiero teraz sama miałam okazję spróbować. Wyszły zaskakująco pyszne! Robi się je na prawdę szybko, z
ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie
daje się
cukru to dzięki dodatkowi
marmolady są słodkie nawet bez posypywania
cukrem pudrem.
SKŁADNIKI: (na ok 40 szt)1 niepełna szkl
śmietany 12% lub 18% (ok 200g)250g
masła w temp pokojowej/margaryny (ja użyłam Kasi)3 szkl
mąkiok 400g twardej
marmolady Orzechcukier puder do oprószenia1. Masło/margarynę zmiksować ze
śmietaną.2. Dodać
mąkę i ręcznie wyrobić ciasto.3. Stolnicę podsypać
mąką, ciasto porcjami wałkować na ok 3 mm, wycinać kwadraty (o
boku ok 8 cm), nakładać
marmoladę i zawijać rurki.
Uwaga: ja użyłam
marmolady twardej
Orzech - jest idealna do tego rodzaju wypieków - smaczna, o zwartej konsystencji i co najważniejsze - nic nie wypływa w trakcie pieczenia!Jeżeli nie macie takiej pewności co do swojej
marmolady, porponuję zlepić brzegi rurek.Część rurek zamiast z
dżemem można zrobić np. z nutellą
4. Rurki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dość gęsto bo nie rosną w trakcie pieczenia) - mi wyszło 2 x po 21 rurek.5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok 25-30 minut - aż się lekko przyrumienią.6. Gdy wystygną oprószyć
cukrem pudrem.
Inspiracja: Z
cukrem pudrem