ßßß Cookit - przepis na Wegański budyń dyniowy

Wegański budyń dyniowy

nazwa

Wykonanie

450 ml mleka roślinnego
300 g purée z dyni (lub upieczonego /ugotowanego miąższu dyni)
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki syropu z agawy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
Dodatkowo
2 łyżki pestek z dyni
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki syropu z agawy
PRZEPIS NA 2 porcje
Bezglutenowy
Wegański
Zawiera:
Orzechy
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Zawartość przelej do garnuszka i umieść na średnim ogniu. Stale mieszaj, aż do zagotowania. 3. Zmniejsz ogień i wciąż mieszając, gotuj przez 5-7 minut do zagęszczenia. 4. Przelej do salaterek lub szklanek i odstaw do ostudzenia na 15 minut. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), do zupełnego ochłodzenia i przegryzienia się smaków. 5. Przed podaniem skarmelizuj pestki i płatki migdałów. W tym celu umieść je na rozgrzanej, małej patelni wraz z syropem z agawy i mieszaj przez około 2-3 minuty, aż do przyrumienienia nasion i zbrązowienia się syropu. Szybko udekoruj nimi wierzch budyniu i podawaj.
Sałatka owocowa w słoiku
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk
Źródło:http://bezokruszka.pl/weganski-budyn-dyniowy