Wykonanie
Clafoutis to tradycyjny francuski deser z
owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji.
zmodyfikowany przepis z bloga mindyourfood2 duże
gruszki200 ml
mleka3
jajkaopakowanie
cukru waniliowego120 g
mąki100 g
cukru30g roztopionego masłaGarsc
płatkó migdałówPiekarnik nagrzałam do 200 stopni C.
Jajka wymieszałam z
cukrem i
cukrem waniliowym. Nastepnie po trochu dodałam
mąkę, cały czas mieszając. Dodałam roztopione
masło, a na końcu
mleko.
gruszki obrałam i pokroiłam na małe kawałeczki. Wyłożyłam nimi formę jak na tartę (o średnicy 28 cm). Na górę wylałam masę i opruszyłam
płatkami migdałów. Piekłam 30 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.