ßßß Cookit - przepis na Muffiny porzeczkowe z mąką orkiszową i migdałowym cukrem

Muffiny porzeczkowe z mąką orkiszową i migdałowym cukrem

nazwa

Wykonanie

Dziś na targu skusiłam się na porzeczki... smak wakacji na wsi u babci do mnie powrócił :) Cudowne uczucie...
Jednak oprocz podjadania porzeczek z miseczki postanowiłam je jakoś słodko wykorzystać :) I oto powstał przepis na Muffiny porzeczkowe :)
Muffiny porzeczkowe z dodatkiem mąki orkiszowej , posypane cukrem migdałowym
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki orkiszowej
1 łyż. proszku do pieczenie
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
90 g rozpuszczonego ,ostudzonego masła
2 jajka
0,5 szklanki maślanki
cukier migadłowy
szklanka porzeczek
Postępujemy tak jak zazwyczaj w muffinkami :) Suche składniki łączymy ze sobą. Tak samo robimy z mokrymi. Potem mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy :) Dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek wlewamy gotowe ciasto i posypujemy u góry cukrem migdałowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 min.
Smacznego!!!!
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2011/06/muffiny-porzeczkowe-z-maka-orkiszowa-i.html