By MagicPot, 3 grudnia 2015Spaghetti z mięsem mielonym jast znany każdemu z nas, lecz ilu z nas jadło spaghetti z mięsem z jagnięciny?Gdy kupowałam to mięso to miałam pomysł na eksperyment – lecz choroba jednego z moich mężczyzn zmusił mnie do szybkiego odbiadu. Do wyboru były kotleciki mielone z mięsem z jagnięciny lub spaghetti . Wybór był prosty – nie ma szybszego i łatwiejszego chyba obiadu aniżeli spaghetti i tak zamiast tradycyjnego mięsa wołowego lub wieprzowego użyłam mięsa mielonego z jagnięciny.Mięso w kolorze jaśniejsze aniżeli jakiekolwiek inne znane mi mielone, a w smaku delikatne. Jeżeli nie macie pomysłu co przygotować z jagnięciny to proponuję właśnie spaghetti.około 500g mięsa mielonego z jagnięciny500g przecieru pomidorowegojeden duży ząbek czosnku250g makaronu spaghetti (dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci)trzy łyżki oliwyłyżka masłaświeża bazyliaświeża natka pietruszkiokoło 10 małych koktajlowych pomidorkówokoło 200g sera żółtegosólZaczęłam od naszykowania dużego garnku do ugotowania makaronu – wlałam wodę i jedną łyżkę oliwy.Na dużą patelnię (moja ma średnicę 27cm i wysokość około 5cm) wlałam pozostałe dwie łyżki oliwy i nałożyłam jedną łyżkę masła i nastawiłam grzanie na średnią moc.Czosnek rozgniotłam nożem i posiekałam na mniejsze kawałki.Gdy oliwa z masłem się rozgrzały wrzuciłam poszatkowany czosnek i podsmażałam go nie dłużej aniżeli jedną minutę – czosnek wydzieli soki i aromat a nie przypali się. Po upływie minuty wrzuciłam mięso mielone i dokładnie wymieszałam z czosnkiem i oliwą z masłem.Następnie włączyłam grzanie pod garnkiem z wodą na makaron i wsypałam łyżeczkę soli.Gdy mięso się usmażyło a nie przypaliło dorzuciłam całe opakowanie przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszałam. Teraz przez około 20 minut z patelni będzie odparowywać woda, tak więc należy od czasu zamieszać.Po upływie około 15 minut poszatkowałam parę listków bazylii i natki pietruszki i wrzuciłam wszystko na patelnię i wymieszałam.Woda pod makaron się zagotowała – więc wrzuciłam makaron do gotującej się wody.Następnie przekroiłam na pół pomidorki i dorzuciłam do patelni i znów razem wszystko wymieszałam.Moc palnika zmniejszyłam i od czasu do czasu mieszałam by nie przywarło. Cała woda musi z patelni odparować.Starłam ser żółty na tarce, poszatkowałam świeżą natkę pietruszki i kolejne kilka listków bazylii.Gdy makaron się zagotował odcedziłam z wody i wrzuciłam na patelnię z sosem pomidorowo -mięsnym.Makaron spaghetti z mięsem z jagnięciny w sosie pomidorowym podgrzewałam na patelni nie dłużej aniżeli 2 minuty – ważne by makaron dobrze się wymieszał z sosem i dorzuciłam świeżą poszatkowaną natkę wraz z bazylią.Tak przygotowane spaghetti z jagnięciną na każdym talerzu posypałam z wierzchu startym seremżółtym.Smacznego!Polecam inne przepisy: